Het meeste werk gaat vaak zitten in het uitzoeken van de mooiste, leukste en meest gunstig gelegen hotels voor de beste prijs. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het slimst is om te beginnen met het reserveren van de locaties die het eerst zijn volgeboekt, zoals hotels in de nationale parken. Hier valt sowieso niet zoveel eer aan te behalen, aangezien er meestal weinig accommodatiemogelijkheden zijn, bijna alle hotels tot dezelfde organisatie behoren en er een vaste prijs geldt voor alle kamers. Op zoek gaan naar deals heeft hiervoor dan ook weinig zin, al kan het nooit kwaad om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van de betreffende parken, zodat je de kortingsacties van de hotels zelf in ieder geval niet misloopt.
Hotels op deze toplocaties zijn vaak een half jaar tot een jaar van tevoren al ‘uitverkocht’, dus het is zaak hier op tijd bij te zijn. Voor het grootste deel van deze accommodaties geldt echter dat je tot kort voor vertrek kosteloos kunt annuleren. Deze flexibiliteit heeft tot gevolg dat er regelmatig annuleringen worden gedaan. Sommige vakantiegangers maken van de gelegenheid gebruik en boeken een kamer voor een volledige week, omdat ze nog niet precies weten welke nacht in die week ze in het betreffende hotel willen overnachten. Wanneer de planning duidelijk is, worden alle overbodige nachten alsnog geannuleerd. Indien je dus iets wilt reserveren dat al volgeboekt is, check dan toch regelmatig nog even of er misschien een kamer vrij is gekomen. De beschikbaarheid kan dagelijks verschillen.
Als de nationale parken zijn geboekt, kun je overgaan op de overige bestemmingen op de route. Hiervoor is het handig om gebruik te maken van vergelijkingssites zoals www.trivago.nl en www.hotelscombined.nl. Je zoekt op de bestemming en overnachtingsdata en krijgt een overzicht te zien van de hotels die in die periode beschikbaar zijn, plus de site waar je deze het voordeligst kunt boeken. Wanneer je hier een hotel naar wens hebt gevonden, is het aan te raden deze nog even op beoordelingen van andere reizigers te checken. De omschrijving van de hotelmanager kan namelijk nog weleens afwijken van de ervaring die reizigers zelf in het hotel hebben gehad. Een erg goede bron hiervoor is www.tripadvisor.nl. Hoe is in de praktijk de ligging van het hotel ten opzichte van alle attracties? Hoe was de service? Waren de kamers schoon? De ervaringen van reizigers kunnen nogal eens verrassingen opleveren!
Priceline en Hotwire
Als je houdt van een gokje wagen, kun je ook proberen om één of meerdere hotels te boeken via de websites Priceline of Hotwire. Voor beide opties geldt dat je vooraf niet weet welk hotel je krijgt, waardoor de kamers voor een lagere prijs kunnen worden aangeboden. Je maakt in feite gebruik van onverhuurde kamers tegen prijzen die de hotels liever niet openbaar publiceren, omdat ze anders nooit meer de normale prijzen kunnen vragen…
Hotwire is het meest eenvoudig van de twee. Je geeft op de site in in welke stad je een hotel wilt boeken en op welke data en je krijgt een lijst met mogelijkheden. De prijzen staan erbij, net als de voorzieningen. De meeste steden zijn opgedeeld in verschillende gebieden en ook het gebied waarin elk hotel is gelegen wordt aangegeven. De enige informatie die dus ontbreekt, is de naam. Maar geen nood, via handige sites als betterbidding.com kun je vaak een aardig idee krijgen om welke hotels het gaat. Hierop vind je lijsten terug met hotels die je voorgangers hebben gekregen, plus de gepubliceerde voorzieningen. Kijk en vergelijk en ontdek om welk hotel het gaat! Het blijft natuurlijk altijd een gok, je kunt zomaar een hotel krijgen dat nog niet eerder is gewonnen en waar je dus niet op voorbereid was, maar anderzijds kan het flinke besparingen opleveren op prima hotels.
Priceline heeft verschillende opties, waarbij vooral het bieden op een kamer iets ingewikkelder werkt. Hierbij geef je de plaats en data van je voorkeur op, waarna je verschillende wensen moet ingeven. Je kiest een of meerdere gebieden uit, het minimaal aantal sterren en de prijs die je per nacht wilt betalen. Vervolgens wordt er bekendgemaakt of je een hotel hebt ‘gewonnen’. Ook hiervoor geldt dat er op onder meer betterbidding.com lijsten terug te vinden zijn met hotels die aan het systeem meedoen. Er is ook een ‘calender of wins’ waarop je kunt zien welke hotels mensen op de door jou gewenste data hebben gewonnen en tegen welke prijs. Op die manier kun je je een aardig beeld vormen van de mogelijkheden.
Priceline heeft ook de optie Express Deals, die eigenlijk hetzelfde werkt als Hotwire.