Waarom een AirTag in je koffer een must-have is!

Het verliezen van je bagage tijdens je vliegreis is een nachtmerrie. Het is mij gelukkig nog nooit overkomen (even afkloppen), maar ik hoor er vaak over en het lijkt me vreselijk. Gelukkig is er tegenwoordig een handige oplossing voor dit probleem: de Apple AirTag (of trackers van een ander merk). In dit artikel vertel ik je hoe een AirTag je koffer veiliger maakt, hoe je deze slimme gadget gebruikt en waarom het inmiddels een onmisbare reisaccessoire is!

Wat is een AirTag?

Een AirTag is een kleine, ronde tracker van Apple die je helpt om je spullen terug te vinden. Dankzij de ingebouwde chips communiceert de AirTag met je iPhone en andere Apple-apparaten. Als je je koffer kwijtraakt, kun je via de ‘Zoek mijn’-app precies zien waar de AirTag (en dus je koffer) is gebleven. Het apparaatje is compact, weegt niks en is gemakkelijk aan je bagage te bevestigen.

AirTag is de officiële naam van de tracker van Apple, maar je hebt natuurlijk meer merken. Zo kocht ik zelf een aantal trackers bij de Action van het merk Fresh ‘n Rebel (zij noemen ze Smart Finders). Deze werkten net zo goed als de Apple-variant.

Waarom een AirTag voor je koffer?

Tijdens vliegreizen komt het nogal eens voor dat koffers verkeerd worden gelabeld of zelfs helemaal kwijtraken. Wie herinnert zich niet de beelden van de gangen vol bagage op Schiphol… Met een AirTag in je koffer kun je:

  1. Je koffer volgen: Via de ‘Zoek mijn’-app kun je de exacte locatie van je bagage bekijken, zelfs als deze per ongeluk naar een andere bestemming is gestuurd.
  2. De rust bewaren in hectische situaties: Weten waar je koffer is, zorg voor een beetje gemoedsrust. Ook als de luchtvaartmaatschappij niet meteen weet waar je bagage is, kun je het zelf traceren.
  3. Sneller handelen: Als je bagage vermist is, kun je dankzij de AirTag direct informatie doorgeven aan de luchtvaartmaatschappij of luchthavenmedewerkers.

Hoe werkt het?

De AirTag maakt gebruik van het uitgebreide netwerk aan Apple-apparaten. Wanneer je koffer buiten het bereik van je eigen iPhone is, maakt hij een connectie met andere Apple-devices in de buurt, waardoor de AirTag toch wordt gelokaliseerd. Deze apparaten sturen anonieme locatiegegevens naar jou, zodat je altijd een update hebt over de locatie van je bagage.

Installatie van een AirTag

Het installeren van een AirTag is supermakkelijk:

  1. Haal de AirTag uit de verpakking.
  2. Verwijder het plastic lipje om de batterij te activeren.
  3. Houd de AirTag dicht bij je iPhone. Je telefoon detecteert de tracker automatisch en begeleidt je door het installatieproces.
  4. Geef de AirTag een naam, bijvoorbeeld ‘Koffer’, en voeg deze toe aan je Apple ID.

Bevestiging in of aan je koffer

Om ervoor te zorgen dat de AirTag goed werkt, kun je hem op verschillende manieren aan/in je koffer bevestigen. Het kan aan de buitenkant door middel van een speciale AirTag-houder die je aan het handvat van je koffer vastmaakt. Zorg er dan wel voor dat de houder stevig vastzit.

Je kunt de AirTag natuurlijk ook gewoon in de koffer stoppen, dit vind ik zelf het handigst. Stop hem ergens tussen je kleding of in een binnenvakje en je weet zeker dat hij niet kwijtraakt!

Privacy en veiligheid

Een veelgestelde vraag is of het gebruik van een AirTag veilig is. Apple heeft hier natuurlijk goed over nagedacht. Locatiegegevens worden versleuteld verzonden en zijn alleen zichtbaar voor jou. En als een onbekende AirTag zich langere tijd bij jou in de buurt bevindt, krijg je hiervan een melding op je iPhone.

Tips voor het gebruik van een AirTag tijdens het reizen

Om het maximale uit je AirTag te halen, zijn er een aantal belangrijke tips:

  1. Controleer de batterij: Zorg ervoor dat de batterij van je AirTag vol is voordat je op reis gaat. Is hij bijna leeg, dan kun je hem beter nog even vervangen voor vertrek.
  2. Test de locatiefunctie: Controleer vooraf hoe de ‘Zoek mijn’-app (of ‘Find my’-app) werkt, zodat je deze in een stressvolle situatie snel kunt gebruiken.
  3. Noteer de naam van je AirTag: Geef je AirTag een logische naam, zoals ‘Koffer New York’, om verwarring te voorkomen als je meerdere trackers gebruikt.
  4. Gebruik een stevige houder: Investeer in een kwalitatieve houder om verlies te voorkomen, of stop hem op een veilige plek in je koffer.

Zijn er alternatieven voor een AirTag?

Hoewel de AirTag een prima keuze is voor Apple-gebruikers, zijn er ook alternatieven beschikbaar:

  • Samsung SmartTag: Eigenlijk de AirTag van Samsung en dus ideaal voor als je geen Apple maar Samsung-apparatuur gebruikt.
  • Tile Mate: De trackers van Tile werken met Android- én Apple-apparaten, maar hebben een wat minder uitgebreid netwerk.
  • Fresh ‘n Rebel Smart Finders: Zoals ik aan het begin van dit artikel al aangaf, gebruik ik zelf naast de AirTags deze Smart Finders. Ze zijn compatible met Apple-apparaten en onder andere te koop bij de Action en Bol.com. 

Je koffer volgen naar Amerika

Amerika staat natuurlijk bekend om de strenge regels, zeker ook als het gaat om je bagage. Je vraagt je misschien dan ook af of die AirTag of andere trackers wel zijn toegestaan als je naar de VS reist.

Gelukkig is het antwoord op die vraag positief: een AirTag is geen probleem als je naar Amerika vliegt, zowel in je handbagage als in je ingecheckte bagage. AirTags bevatten een kleine CR2032-lithiumbatterij met maar 0,1 gram lithium, wat ruim onder de door de FAA toegestane limiet van 0,3 gram ligt. Dit maakt ze veilig en helemaal volgens de richtlijnen voor gebruik in vliegtuigen.

Ook de Amerikaanse TSA (Transportation Security Administration) en FAA (Federal Aviation Administration) hebben (vooralsnog) geen beperkingen opgelegd voor AirTags in bagage.

Een AirTag gebruiken bij United Airlines

Vlieg je met United Airlines? Dan heb je extra geluk! Deze maatschappij werkt sinds kort namelijk samen met Apple om AirTags te integreren in hun app. Hiermee kan je bij verloren bagage de locatie van je AirTag rechtstreeks delen met de United-klantenservice, via de Find My-app. 

Dit maakt het een stuk makkelijker en sneller om je bagage terug te vinden, doordat de luchtvaartmaatschappij direct toegang heeft tot de nauwkeurige locatiegegevens die de tag doorgeeft. Deze functie is helemaal veilig en stopt automatisch zodra je aangeeft dat je bagage is teruggevonden. Lijkt me ideaal, dus hopelijk volgen er snel meer airlines!

Conclusie: AirTag in je koffer? Zeker doen!

Een AirTag is een slimme en goedkope oplossing om je koffer in de gaten te houden tijdens het reizen. De kleine tracker biedt je wat gemoedsrust in situaties waarin je bagage zoekraakt. Zeker op de terugreis, wanneer je koffer natuurlijk vol zit met geweldige souvenirs, is het fijn om meer zekerheid te hebben dat je met bagage en al weer thuiskomt. Vergeet hem dus niet op je inpaklijst voor Amerika te zetten!