Chicago boottochten: ontdek de stad vanaf het water

Het is misschien wel de allerpopulairste activiteit in Chicago: een boottocht over de Chicago River. De stad staat bekend om zijn bijzondere architectuur, en de beste manier om deze te bewonderen, is vanaf het water. De Chicago River – je kent hem misschien van de duizenden rubber ducks die er elk jaar in los worden gelaten – loopt dwars door de stad. Daardoor zie je per boot op een hele ontspannen manier veel van de mooiste gebouwen. In dit artikel vertel ik je alles over de Chicago boottochten: wat zie je, waar stap je op en natuurlijk, welke boottour is de beste?

Boottour over de Chicago River

De Chicago River is als het kloppende hart van de stad. Het heeft verschillende vertakkingen, waardoor het water overal door Chicago stroomt. De rivier heeft drie belangrijke delen: de North Branch, de Main Stem en de South Branch.

De North Branch voert je door rustigere woonwijken en prachtige groene parken, terwijl de Main Stem – die van Lake Michigan naar het stadscentrum stroomt – je langs beroemde gebouwen en indrukwekkende wolkenkrabbers brengt. De South Branch laat je juist de meer industriële kant van de stad zien. Alles bij elkaar dus een interessant contrast tussen oud en nieuw.

De variatie in wat je kunt zien langs de rivier maakt het gebied perfect voor allerlei boottochten. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis en architectuur van Chicago, of gewoon wilt genieten van een relaxte rondvaart, de Chicago River biedt het allemaal.

Een boottocht over de rivier is niet voor niks een van de populairste activiteiten in Chicago! De vele bruggen over de rivier, die vaak openen om ruimte te maken voor grotere schepen, zorgen voor een extra stukje spektakel tijdens je tocht. Hierdoor is er altijd iets nieuws te ontdekken vanaf het water, wat de rivier een geliefde plek maakt voor bezoekers die de stad op een unieke manier willen ervaren.

Belangrijke bezienswaardigheden onderweg

Er zijn kortere en langere boottochten in Chicago. Sommige varen over alle drie de aftakkingen, dus zowel over de North als South Branch, andere nemen maar één van de twee mee. Wat je precies ziet onderweg, verschilt dus iets per tour. Maar wat je ongeveer kunt verwachten, is het volgende:

  • Iconische gebouwen: Chicago is bezaaid met indrukwekkende gebouwen die je zeker vanaf het water wilt zien. Denk aan de Willis Tower, een van de hoogste gebouwen van Amerika, het opvallende John Hancock Center, en de unieke ‘maïs-kolf’ torens van Marina City. Ook de historische Tribune Tower, met een prachtige neogotische architectuur, is een hoogtepunt.
  • Historische bruggen: Over de hele Chicago River vind je een reeks oude bruggen. De stad heeft zelfs meer beweegbare bruggen dan welke andere stad ter wereld dan ook! Deze bruggen zijn niet alleen praktisch, maar ook een mooie toevoeging aan de stadsarchitectuur. Elke brug heeft zijn eigen unieke ontwerp en geschiedenis, en het bekijken van hun mechaniek in actie is een belevenis op zich.
  • Uitzicht op de skyline vanaf Lake Michigan: Boek je een boottocht die ook Lake Michigan opvaart, dan geniet je niet alleen van de architectuur van de stad, maar ook van een indrukwekkend uitzicht op de imposante skyline van Chicago. Overdag is dit natuurlijk al geweldig, maar de verlichte skyline maakt een boottocht in de avond extra bijzonder!

Wat is de beste boottocht in Chicago?

Wanneer je op zoek gaat naar een goede boottour over de Chicago River, zal je al snel zien dat het aanbod groot is. De tours verschillen op een aantal punten, zoals de duur, de route en het tijdstip op de dag. Ik zocht een aantal van de beste boottochten in Chicago voor je uit. Met deze tours weet je zeker dat je een geweldige ervaring tegemoet gaat:

Deze anderhalf uur durende boottocht is een van de populairste boottours in Chicago. Duizenden mensen gaven hem al een vijf sterren-beoordeling!

Powered by GetYourGuide

Ook deze cruise van Shoreline Sightseeing is een veel geboekte optie. Hij duurt vijf kwartier en vaart over alle drie de vertakkingen van de rivier.

Powered by GetYourGuide

Zoek je een iets kortere tour, dan is deze vaartocht van drie kwartier een goede keuze. Ze noemen hem zelf ‘family friendly’ i.v.m. de uitleg die gericht is op alle leeftijden, maar dan moeten je kids natuurlijk wel Engels spreken… Maar ook als dat niet het geval is, is deze kortere cruise een super optie.

Powered by GetYourGuide

Ga je voor de ‘full experience’ inclusief verlichte skyline vanaf Lake Michigan? Dan is deze avondboottocht een gewilde keuze. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen, want het kan ‘s avonds wel flink afkoelen op het water!

Powered by GetYourGuide

Wat is de beste plek op de boot?

Voor de beste foto’s is het tijdens Chicago boottochten altijd aan te raden om op het bovendek te zitten, vooral aan de zijkanten van de boot. Maar de rivier is relatief smal en de gebouwen hoog, dus voor het zicht zit je verder altijd goed. Het maakt het niet uit of je aan de linker- of rechterkant van de boot zit. Daarbij varen veel boten dezelfde route heen en terug, waardoor alle gebouwen die eerst rechts te zien waren, op de terugweg links liggen en andersom. Je hoeft dus niet bang te zijn iets te missen!

Wil je naast de boottocht ook andere highlights van Chicago ontdekken? Bekijk dan de top 10 reistips voor Chicago!