Walvissen spotten in Monterey: whale watching aan de westkust

Walvissen spotten in Monterey is een populaire activiteit tijdens een roadtrip aan de westkust van Amerika. Dit charmante kuststadje in het noorden van Californië is namelijk een van de beste plekken ter wereld om deze indrukwekkende dieren van dichtbij te zien. In dit artikel duik ik in alles wat je moet weten over walvissen spotten in Monterey, van de beste seizoenen tot de populairste walviscruises.

Waarom Monterey om walvissen te spotten?

Monterey is een geweldige locatie voor walvissen spotten dankzij de rijke biodiversiteit in de Monterey Bay. De baai langs Highway 1 is een van de diepste aan de westkust van de Verenigde Staten en er is heel erg veel voedsel voor walvissen en andere zeedieren. Ze vertoeven hier dus graag. Voeg daarbij het milde klimaat en natuurlijk de prachtige omgeving, en je hebt een ideale plek voor een onvergetelijke whale watch-ervaring.

Powered by GetYourGuide

Welke walvissen en andere dieren zie je in Monterey?

Voor de meeste mensen zijn de walvissen de belangrijkste reden om een boottocht te boeken in Monterey. Je kunt hier dan ook verschillende walvissoorten tegenkomen. Naast walvissen leven er nog een aantal andere bijzondere dieren. De belangrijkste diersoorten die je tijdens je tocht kunt zien, zijn:

  • Grijze walvissen: Deze walvissen migreren jaarlijks tussen Alaska en Mexico en zijn vaak bij Monterey te zien tussen december en april.
  • Humpback walvissen: Bekend om hun spectaculaire sprongen uit het water, deze reuzen zie je meestal tussen april en november.
  • Blauwe walvissen: De grootste dieren op aarde, blauwe walvissen, zijn te zien in de zomermaanden, van juni tot oktober.
  • Orka’s: Hoewel deze wat minder vaak gespot worden, maken orka’s af en toe hun opwachting in Monterey Bay. Dar is meestal tijdens de lente, als ze achter prooien aanzitten.

Naast walvissen kun je ook andere zeedieren zoals dolfijnen, zeeleeuwen en verschillende vogelsoorten zien. Houd je ogen dus goed open tijdens een whale watching trip in Monterey!

Deze seizoenen zie je de walvissen!

Walvissen spotten in Monterey kan het hele jaar door. Er is zoals ik hierboven al aangaf wel verschil in de soorten per seizoen. Welke dieren je precies kunt zien, hangt dus af van je reisperiode:

  • Winter (december – april): Dit is de beste tijd om grijze walvissen te zien tijdens hun migratie.
  • Lente (maart – mei): In deze periode kun je vaak orka’s en de eerste humpback walvissen van het seizoen spotten.
  • Zomer (juni – augustus): Ideaal voor blauwe walvissen en humpback walvissen, plus veel andere zeedieren.
  • Herfst (september – november): Een geweldige periode om humpback walvissen te zien, vaak vergezeld door dolfijnen en zeeleeuwen.

Wat is het beste tijdstip om walvissen te zien?

Wanneer je op het punt staat een whale watching cruise te boeken, zul je zien dat je uit verschillende tijdstippen kunt kiezen. Je vraagt je dan misschien af op welk tijdstip je de meeste kans hebt om de walvissen en andere dieren te zien. Het goede nieuws is dat de walvissen de hele dag door actief zijn en het daarvoor dus niet uitmaakt welk tijdstip je reserveert.

In de vroege ochtend is de zee meestal iets kalmer, wat het spotten van walvissen wat makkelijker kan maken. Dit zou een reden kunnen zijn om de ochtend te kiezen, maar het maakt dus niet zoveel uit voor de kans op het zien van wildlife in het algemeen.

Wat is de beste whale watching cruise in Monterey?

En dan de hamvraag: welke walvistour in Monterey moet je kiezen? Er zijn best veel verschillende aanbieders van whale watching tours in Monterey. De meeste vertrekken vanaf dezelfde plek, namelijk Old Fisherman’s Wharf. Ik zet een aantal goede opties voor je op een rij:

Discovery Whale Watch komt zowel op TripAdvisor als op GetYourGuide als beste uit de bus. Deze maatschappij heeft heel veel goede beoordelingen. Ze werken met ervaren gidsen, allemaal mariene biologen of andere natuurkenners. En doordat de boten relatief klein zijn, heb je een meer persoonlijke ervaring.

En ook Chris’ Fishing & Whale Watching kan rekenen op veel positieve reviews. Met de ervaren bemanning en goed uitgeruste boten zijn zij een betrouwbare optie voor een succesvolle whale watching trip.

Als derde optie raad ik Princess Monterey Whale Watching aan. Deze maatschappij gebruikt iets grotere boten. Daardoor vaar je stabieler en is de kans dat je zeeziek wordt kleiner. Al zijn er ook hierbij nog steeds mensen die last hebben van misselijkheid.

Powered by GetYourGuide

Voorbereiding en tips voor whale watching in Monterey

Wil je het meeste uit je tour halen en onderweg geen last hebben van de kou, zon of andere elementen, houd dan nog rekening met de volgende dingen als je gaat walvissen spotten in Monterey:

  • Kleed je warm aan: Zelfs op zonnige dagen kan het fris zijn op zee. Laagjes zijn je beste vriend.
  • Neem een verrekijker mee: De boten komen vaak dichtbij genoeg om de walvissen goed te zien, maar met een verrekijker heb je de mogelijkheid om nog meer details te spotten.
  • Bescherm jezelf tegen de zon: Vergeet niet om zonnebrandcrème, een pet/hoed en zonnebril mee te nemen, want de reflectie van de zon op het water kan sterk zijn.
  • Eet iets kleins voor vertrek: Een lichte maaltijd helpt zeeziekte te voorkomen, maar vermijd zware maaltijden of zuivelproducten die je maag kunnen verstoren.

Walvis spotten en zeeziekte

Daarover gesproken: hoe zit het nu precies met zeeziekte tijdens deze tours? Dit kan een uitdaging zijn tijdens whale watching tours, maar met een beetje voorbereiding verklein je de kans dat je misselijk wordt in ieder geval zoveel mogelijk.

Ben je ook gevoelig voor wagenziekte of word je ziek in het vliegtuig, dan heb je een groter risico om zeeziek te worden. Het is dan dus extra belangrijk om voorbereid te zijn. Ook als je eerder last hebt gehad van zeeziekte, is het slim om voorzorgsmaatregelen te nemen. Kies in dat geval sowieso liever een tour in de ochtend dan later op de dag, omdat het weer dan meestal rustiger is.

Overweeg ook om een middel tegen reisziekte, zoals dramamine, in te nemen voordat je aan boord gaat. Dit koop je gewoon bij de Walmart of Walgreens. Houd onderweg je blik op een vast punt, zoals de horizon. Dat helpt je evenwicht te stabiliseren en misselijkheid te verminderen.

Blijf ook lekker buiten op het dek, in de frisse lucht. Drink voldoende water en vermijd alcohol en cafeïne, aangezien deze dehydratatie – en dus je symptomen – kunnen verergeren. Eet voor vertrek een lichte maaltijd en vermijd zware en vette voedingsmiddelen die je maag kunnen belasten. Met deze tips kun je hopelijk volop genieten van het walvissen spotten in Monterey zonder dat misselijkheid je ervaring bederft!